Excursió al Pic de Rulhe, 10 agost 2008

El passat 10 d'agost varem anar al Pic de Rulhe. Per fi tenim la ressenya de l'excursió.

PIC DE RULHE 2.783m

- El pic de Rulhe és el punt culminant d’un dels massissos més espectaculars dels Pirineus de l’Ariège. Diverses crestes molt retallades dominen un bell conjunt d’una trentena d’estanys d’alta muntanya. Els pics de Fourcade, Alba, Fontargenta, Escobes i Rulhe conformen un dels paisatges d’alta muntanya més impressionants de l’Ariège. Totes les vies d’ascensió al Rulhe transcorren fora de camins per un terreny aspre d’alta muntanya, només recomanable per persones acostumades a fer muntanyisme.

- Vam iniciar el recorregut a la vall d’Incles ( 1.863 m), des del càmping on comença el camí HRP, que ens va portar per la vora del riu Juclar fins al refugi de Juclar. Cal comentar que aquest refugi està totalment restaurat pel govern andorrà .

- Vam continuar seguint les marques blanques i vermelles HRP i pel mig de l’estany Primer i l’estany Segon de Juclar ens vam enfilar fins a la collada de Juclar ( 2.442m). Sensacionals perspectiva de la cara oest del pic de Rulhe, així com de l’aguda cresta que hi ha entre aquest i el pic de Ruf.
- Vam baixar en direcció als llacs de Juclar, els vam vorejar per la dreta, i una vegada quasi superats, ens vam desviar – direcció SW- per un llom herbat i sense marca de corriol. Una vegada superat aquest llom vam arribar a un llac petit i des d’aquest punt vam agafar la referència de la canal per la qual vam pujar, marcada amb fites, pel mig d’ un terreny amb blocs de roca . A continuació vam pujar per una canal herbada, molt dreta, fins arribar al coll.
Una vegada a dalt vam travessar a l’esquerra per un petit contrafort, que ens va portar a la canal principal, de pendent herbat, fins arribar a l’últim coll, on vam deixar les motxilles i d’una grimpada vam fer cim.
- La baixada la vam fer pel vessant sud. A l’arribar al coll de Calmettes vam enllaçar amb el GR 10 fins al refugi del Rulhe, on vam dinar. Després seguint l’HRP vam arribar a la capçalera del llac de l’Estanyol i en aquest punt vam girar a la dreta, seguint l’HRP el qual ens va portar primer al llac de Fontargenta i des d’aquí al coll ( 2.262m). Ja només ens va quedar baixar fins al punt de sortida.